Anul 2018 moment astral în istoria României — Unirea Basarabiei cu România este şi rămâne un obiectiv esenţial al forţelor politice care se simt responsabile de destinul naţiunii.*

„Pactul secret, de sorginte fascisto-comunistă, germano-rus, cunoscut sub numele de Ribbentrop-Molotov din 1939 are, iată, la peste 75 de ani de la semnare, chiar dacă  Germania a pierdut războiul iar noi am luptat alături de ruşi, consecinţe nefaste asupra neamului românesc. El este încă în vigoare deşi, între timp, şi URSS s-a destrămat. Iar un popor, poporul român, rămâne, în continuare, divizat.

Problema Unirii celor două state, dintre care unul, Moldova, o creaţie artificială, este deosebit de importantă în contextul în care s-a realizat Uniunea Europeană.

România se află deja  în plin proces de integrare europeană în timp ce  Modova, vechea provincie românească  Basarabia, a rămas în afara acestei construcţii. Cu toate dezavantajele care derivă din această situaţie. Înapoiere economică, lipsa perspectivelor de dezvoltare, divizarea unui popor care vorbeşte aceeaşi limbă, pericolul deznaţionalizării, instabilitate politică, nesiguranţă şi altele.

Este inacceptabil că, la atâta timp de la terminarea războiului, reunificarea celor două Germanii şi destrămarea URSS, forţele politice din cele două ţări nu au găsit mijloacele şi soluţiile politice şi diplomatice necesare abolirii  consecinţelor pactului criminal, Ribbentrop-Molotov. Credem că timpul nu mai are răbdare. A trecut vremea declaraţiilor, a menuetului politic ipocrit şi a supuşeniei necondiţionate. România este ţară membră NATO şi are dreptul şi obligaţia istorică de a-şi recupera o provincie istorică răpită în condiţii injuste şi pe care poporul, spiritual, mental şi faptic, nu a abandonat-o niciodată.

Pentru soluţionarea problematicii, propunem acţiuni concrete, etapizat şi paşii practici care trebuie făcuţi astfel încât, pragmatic, până la împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire o  nouă Unire să poată fi realizată de facto. Iar în 27 martie 2018,  să rămână doar consacrarea de jure a acestui eveniment istoric.”

*Extras din „O politică publică prioritară: Unirea Basarabiei cu România”

Conf. Univ. dr. Ion Corbu

Leave a Reply