Sfârșitul unui vis și “reîntoarcerea” la istorie? – Colocviile IND

Evenimentul Sfârșitul unui vis și “reîntoarcerea” la istorie?, a constituit debutul unor dezbateri de interes național, reunite sub titlul generic ”Colocviile IND”.
Seria ”Colocviile IND” organizată de Institutul Național Democrat, ca instituție apolitică orientată spre crearea de centre de excelență al căror obiect de activitate este reprezentat de elaborarea de analize sociale multidimensionale și politici publice, a lansat o dezbatere publică, aplicată, având ca invitați analiști români de anvergură, oameni politici, reprezentanți ai mediului academic și ai mass-media, având drept scop identificarea unor tendințe majore în ceea ce priveşte locul și rolul României în actualul context, denumit generic Europa 2.0   .
Colocviul, Sfârșitul unui vis și “reîntoarcerea” la istorie? a coincis cu Declarația de la Roma, care a marcat 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii Europene. În urma Declarației cei 27 și-au luat angajamentul să acționeze pentru o Uniune care “favorizează progresul economic și social, precum și coeziunea și convergența, asigurând în același timp integritatea pieței interne” și care “să țină cont de diversitatea sistemelor naționale și de rolul esențial al partenerilor sociali”.
Nuanța “ritmuri diferite” de dezvoltare ale statelor membre, introdusă în Declarație, ca substitut pentru sintagma “viteze diferite” face trimitere la determinare, viziune, poziționare și afirmare a interesului național, în funcție de puterea de negociere, potențial și implicare a fiecărui stat în parte. Viteza este aceeași pentru toți, diferența fiind făcută doar de intensitatea participării și integrării în structurile europene.
În altă ordine de idei, declanșarea oficială a Brexit-ului, a constituit un puternic filon de dezbateri, vizând impactul pe care îl are acesta asupra Uniunii Europene în general și asupra României în mod particular.
Prezența ca speakers a multor personalități precum, Prof. univ. dr. Emil Ene Dinga – Academia Română, Dr. Florin-Vasile Cîțu – Senator, Daniel Fenechiu – Senator, Conf. univ. dr. Iulian Fota – analist militar, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, Valentin Marian Ionescu – fost consilier prezidențial și fost ministru al privatizării, Răzvan Orăşanu – Directorul executiv al Institutului de Studii Populare (ISP), prin intervențiile lor au dat consistență colocviului creionând un cadru de intensă efervescență ideatică și științifică.
Institutul Național Democrat a fost reprezentat de Directorul Executiv IND, Conf. univ. dr. Filip Stanciu, care a și moderat întregul eveniment și de Lect. univ. dr. Marin Drămnescu, Director Științific IND .

.

 

 

 

 

 

Leave a Reply