Colocviile IND- ,,Exodul medicilor români – între politică și politici”

Lipsa unor mecanisme solide de planificare a necesarului de resurse umane a dus la dezechilibrele majore în distribuția personalului medical între regiunile din România și în interiorul aceleiași regiuni între județele componente. 

Deși există un număr semnificativ de posturi vacante în sistemul de sănătate, acestea fie sunt blocate intenționat, fie nu se ocupă pentru că nu sunt atractive pentru personalul medical (nivelul salarial, dotarea unităților sanitare sau lipsa oportunităților de dezvoltare profesională și personală). Cea mai importantă și imediată consecința este migrația masivă a medicilor și asistenților către occident.

Din 2007 şi până în prezent, un număr de 43.500 de medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști, au optat pentru a lucra într-unul din statele UE. 21.000 de medici au ales să plece după 1990 iar dintre aceștia, 14.000 de medici au plecat după 2007. Până și cifrele raportate de instituțiile care au rolul în analiza și distribuția personalului medical sunt diferite, lucru care demonstrează interesul scăzut al instituțiilor statului pentru politica de resurse umane în sănătate.

În cadrul dezbaterii se va discuta și despre oportunitățile pentru dezvoltarea în carieră a studentului/medicului, motivația acestora de a practica în  România (Prof.Dr. Dina Ion), diferențele dintre sistemele din UE și cel din România (Senator Adrian Wiener), calitatea actului medical urmare a acestei migrări, perspectiva pacientului privind calitatea actului medical oferit de sistem (Deputat Emanuel Ungureanu) precum și transpunerea normelor europene în legislația românească(Dr. Vasile Cepoi).

Considerând că trei cauze majore au dus la această migrație și anume nivelul salarial, dotarea unităților sanitare și lipsa oportunităților de dezvoltare profesională și personală, la eveniment vor fi invitați și alți membri importanți din sistemul de sănătate, care pot avea o imagine pertinentă, cum ar fi: manageri de spitale din București, cadre universitare, reprezentanți ai ANMCS, membrii comisiilor de sănătate din Senat și Camera Deputaților, reprezentanți ai sindicatelor Sanitas, studenți etc.

Pe durata acestui an, în fiecare lună, Institutul Național Democrat va desfășura  o serie de colocvii pe diverse teme, primul colocviu, pe  tema economiei având loc în data de 6 aprilie. Seria colocviilor continuă în data de 24 mai 2017, la hotel Mari Vila din Bucuresti cu un colocviu în domeniul sănătății cu tema „Exodul medicilor români – Între politică și politici” având printre lectori și invitați pe: Prof.Dr.Dina Ion – Șef Secție Spitalul Clinic de Urgentă Sf. Ioan, Senator Adrian Wiener – membru în Comisia de Sănătate la Senatul României, Deputat Emanuel Ungureanu – vicepreședinte la Comisia de Sănătate, Camera Deputaților, Vasile Cepoi, președinte ANMCS.

Evenimentul are ca scop, congruența liniilor decizionale pentru găsirea unor soluții viabile privind această migrație, care să ducă la o rezolvare a acestei probleme de retenție a resursei umane cu beneficii atât financiare cât și economice pentru România.
Institutul Național Democrat este o organizație non guvernamentală menită să genereze politici pe teme de interes național și să elaboreze politici sectoriale fiind înființat de către avocatul Daniel Fenechiu.

 

 

Preluare foto: maramedia.ro

 

Leave a Reply